PROGRAMMA

Woensdag 20 september: satellietje bouwen met Raspberry Pi Pico

9u30 tot 16u30

Een combinatie van uitleg, eenvoudige oefeningen en zelf je satellietje bouwen met begeleider ter plaatse: microcontroller leren kennen, coderen, accessoires, schakelingen maken met sensoren, stroomvoorziening, datalogging, solderen van hardware, …
De hardware blijft in bezit van de gast-organisatie Ingegno, en dient dus alleen voor de duur van de vorming als oefenmateriaal. Wie de hardware toch wil houden om thuis te oefenen of je satelliet thuis volledig af te werken, kan de volledige kit kopen bij Ingegno voor 50 euro.

Maandag 30 oktober 2023: satellietje lanceren met een raketje

Afgewerkt satellietje lanceren met een brandstofraketjes en achteraf de data van deze vlucht verwerken (temperatuur, luchtdruk, hoogte):

13.30u

  • Alle deelnemers komen met hun afgewerkt satellietje met breadboard verbindingen.
  • We bouwen eerst 8 raketjes onder leiding van Masynmachien (lijm moet een uur drogen)

vanaf 14.00u

  • Breadboard verbindingen vervangen door jumpwires onder leiding
  • Metingen frequentie in de code aanpassen: elke 100 mSec
  • Sensor moet wel ter plaatse gesoldeerd worden
  • Onder leiding van Benny en Cristina (Ingegno)

14.45u

  • Satellietjes in de raketten steken (‘payload integration’)

15.15u

  • Raketten vlucht x8
  • Parallel: verwerking meetgegevens (Excel grafiekje) na elke vlucht

16.30u

  • Einde

LESINHOUD

Doelgroep: Alle leraren secundair onderwijs die hun eerste ervaring willen opdoen met elektronisch aangestuurde experimentjes voor leerlingen, met behulp van een microcontroller (zoals Raspberry Pi). Deze initiatie is in het bijzonder interessant voor leraren die overwegen om deel te nemen aan ASGARD, Astro Pi of CanSat, maar hiervoor graag wat ervaring vooraf willen opdoen.

Gemaakt door: ESERO Belgium (Pieter Mestdagh) en De Creatieve STEM / Ingegno (Benny Malengier en M.Cristina Ciocci).

Inhoud:

Via toelichting voor absolute beginners en eenvoudige oefeningen leer je volgende inhouden en vaardigheden:

  • Hardware leren kennen: microcontroller, stroombron, connecties met PC, digitale en analoge pins, …
  • Gebruik van accessoires: LEDs, sensoren, schakelaar, weerstanden, …
  • De python programmeercode gebruiken om alles prima te doen werken tijdens de onbemande vlucht
  • Data verwerven en verwerken: in de les zal je data na de vlucht afladen van een geheugenkaart. Indien er nog tijd zou overblijven door snelle vooruitgang in de groep, dan kan datatransfer via radiocommunicatie ook even aan bod komen.

Wie deelgenomen heeft kan nadien ook nog met vragen terecht bij onze lesgevers.

Aangeboden lesmateriaal: Het oefenmateriaal (een Raspberry Pi Pico en alle nodige accessoires) is eigendom van Ingegno, en wordt voor de duur van de opleiding door de deelnemers gebruikt en daarna terug bezorgd, tenzij je de hardware overkoopt voor 50 euro. Aan te sluiten op je eigen laptop. De cursus zal bestaan uit een handleiding met basisuitleg voor beginners en enkele oefeningen.

Dit is een lijst van de gebruikte hardware: 1x pico’s, 1x RFM69HCW, 1x BMP280, 6x led’s, 1x drukknop, 1x adafruit 4682 sd card board, 1x sd card.

Voor de opleiding zelf kan je gebruik maken van een digitale versie van onze cursus (knop hieronder). Er zal slechts 1 papieren exemplaar aanwezig zijn in het leslokaal. De slides die Benny gebruikte tijdens de les kan je hier ook downloaden.

Waarom leren werken met Raspberry Pi?

De ruimtevaart en andere sectoren waar techniek belangrijk is vraagt om leerlingen liever in te leiden in Python (de programmeertaal van Raspberry Pi), want dat is wat ze nodig gaan hebben in hun beroep. Bovendien heeft Raspberry Pi veel meer mogelijkheden die vereist zijn voor hedendaagse toepassingen. Arduino microprocessors zijn populair bij amateurs, en ook geschikt om allerlei kleine aansturingen aan te sturen. Maar een school die zich op de toekomst van de leerlingen richt, kiest toch beter voor een tool met meer mogelijkheden en compatibel met andere systemen, en waar de arbeidsmarkt om vraagt. Lees hieronder meer concrete argumenten.

Zowel Raspberry als MicroPython zijn reuzen op het gebied van elektronica-ICT-educatie, en elk van hen vertegenwoordigt iets dat je als leerkracht niet kunt laten liggen. Python wordt elk jaar steeds populairder en de vraag naar Python developers/programmeurs in professionele omgeving is groot. Python leren is een belangrijke en goede investering voor je toekomst. Raspberry Pi zorgt voor betaalbaar computing, voornamelijk via hun PC-borden, maar nu ook via hun microprocessoren, welke de moderne opvolgers zijn van de gekende Arduino Uno, en qua mogelijkheden overeenkomen met de ESP8266 of ESP32.

Raspberry en Arduino bieden een breed ecosysteem van goedkope hardware met een beginners vriendelijke IDE, aangevuld met een onuitputtelijk bron aan forumberichten die elk afzonderlijk probleem uitleggen dat men zou kunnen, en vaak zal, tegenkomen. (Micro)Python, aan de andere kant, biedt een krachtige high level programmeeromgeving die rijp is om te experimenteren, met het grote voordeel van een eenvoudige syntaxis. Maar Python opent de deur naar meer dan elektronica, de toepassingsgebieden zijn eindeloos: big data, web development, machine learning, Raspberry Pi PCs, artificial intelligence, IoT, games, …

De Raspberry Pi Pico daarentegen is de volgende evolutie in betaalbare, snelle, en energiezuinige microprocesseren. Hoewel de Arduino UNO nog een goede basis is, is die niet meer in lijn met de huidige technische mogelijkheden. De Pico daarentegen wel, met zijn 3.3V in/out, opties van WiFi en bluetooth, en verschillende slaapstanden.

Python biedt een krachtige, schaalbare, betaalbare en eenvoudig uitbreidbare oplossing voor een eindeloos aantal verschillende gebruikersscenario’s, en we kunnen allerlei redenen op Python te leren samenvatten in een lijstje van 6:

  • Open source
  • Eenvoudige syntax
  • Krachtige en uitgebreide libraries en frameworks
  • Schaalbaar
  • Verschillende programmeerstijlen mogelijk
  • Python werkt op verschillende platformen

PRAKTISCH

Datum en uur: 20 september (van 9u30 tot 16u30). Broodjeslunch wordt gratis aangeboden.

30 oktober : onbemande vlucht met een brandstofraketje (van 13.30u tot 16.30u).

Lesgevers 20 sept: Ervaren lesgever van Ingegno (Benny Malengier en M.Cristina Ciocci) en raketbouwer van Masynmachien. ESERO Belgium zal ook aanwezig zijn ter ondersteuning.

Locatie 20 sept: UGent Volkssterrenwacht Armand Pien (in Gent en bereikbaar met openbaar vervoer)

Locatie 30 okt: Campus De Sterre van UGent, gebouw S9. Raketjes worden voorzien door Masynmachien. Ingegno en ESERO Belgium zullen terug aanwezig zijn voor begeleiding.

Aantal deelnemers: minimum 8, maximum 15. Als er minder dan 8 deelnemers zijn, dan wordt de opleiding uitgesteld naar een latere datum. Als er meer dan 15 inschrijvingen zijn, dan maken we een wachtlijst in volgorde van inschrijving.

Inschrijven: Gratis voor leraren in beroep of leraren in opleiding. Als je wilt deelnemen moet je verplicht inschrijven met onderstaand formulier. Op dit moment kunnen we het opvolgen van aantal inschrijvingen niet automatiseren, dus je krijgt nadien een emailbericht van ESERO Belgium of je effectief kan deelnemen of eventueel op een wachtlijst komt.

Annuleren: ESERO Belgium biedt alles gratis aan voor leraren. Ons werkingsbudget is echter beperkt. Het is dus heel belangrijk wanneer je ingeschreven bent, maar toch niet kan deelnemen, zo rap mogelijk laat weten dat je wilt annuleren. ESERO Belgium kan alsnog de gemaakte kosten aanrekenen aan personen die ingeschreven zijn, maar zonder verwittiging niet aanwezig zijn op de vorming.

INSCHRIJVEN

Deelname is gratis voor leraren in beroep en leraren in opleiding. Je transportkosten worden niet terugbetaald.

Wie wil deelnemen moet zich hier inschrijven. Je krijgt geen automatische bevestiging van je inschrijving. ESERO Belgium zal je manueel een email sturen om je deelname te bevestigen of om te melden dat je op een wachtlijst komt (indien het volzet is).

Je kan inschrijven tot 18 september 2023.

ESERO Belgium biedt alles gratis aan voor leraren. Ons budget is echter beperkt. Daarom is het belangrijk dat je effectief aanwezig bent voor activiteit waar je op inschrijft. Als je onverwacht niet kan deelnemen door overmacht, gelieve ons dan meteen te verwittigen. Wie niet komt opdagen zonder verwittiging, kan alsnog een factuur krijgen om de verloren investeringskost te recupereren.

Wat gebeurt er met de persoonlijke data die ik invul? ESERO Belgium bewaart je data niet na de activiteit, tenzij je “ja” antwoordt op de vraag of je de email-nieuwsbrief wilt ontvangen. Je naam en email wordt om praktische redenen aan de lesgever van Ingegno bezorgd, maar zij gebruiken dit voor geen enkel ander doeleinde dan de organisatie van deze specifieke vorming.

Inschrijving Mini-satelliet 20 sept 2023

Neem je deel aan de lancering van de satellietjes op 31 oktober in Gent? (gaat enkel door als er genoeg geïnteresseerden zijn)
Soms worden tijdens de ESERO vormingen foto's genomen. Mogen we foto's gebruiken voor het promoten van ESERO activiteiten waarop je in beeld bent?
Mag je email adres opgenomen worden in de emaillijst waarmee we ESERO activiteiten voor secundair onderwijs aankondigen?
Akkoord met de voorwaarden