Mission X nascholing

Astronauten in de ruimte moeten veel sporten en op hun voeding letten om gezond te blijven. Wil jij samen met je klas leren welke training astronauten volgen, doe dan mee aan Mission X: train like an astronaut!

Je team kiest enkele uitdagingen uit een een veertigtal trainingsmodules. Deze gaan over coördinatie en uithoudingsvermogen, maar ook over “team building”, ruimtelijk inzicht, gezonde voeding, en ruimtevaarttechnologie. De pakketjes overlappen met de eindtermen uit het Vlaams onderwijs.

In dit project zullen ze ontdekken hoe ze zowel mentaal als fysiek fitter kunnen worden. De kinderen krijgen een persoonlijke uitdaging, en krijgen zo de smaak te pakken om fysiek meer actief te zijn en om gezond te eten. Ze doen gaandeweg ook wetenschappelijke kennis op die aan de basis ligt van astronautenvoeding en van een echte astronautentraining.

Samen met de teams uit 25 andere landen registreren jullie afgewerkte missies van je team op het Europese platform. Dit levert kilometers op voor Leo en Luna, die tegen het eind van het schooljaar tot aan de Maan hopen te geraken (384.000 km).

Programma van de vormingen

Programma van vrijdag 19 september 2024:

Infosessie:

  • Belang van ruimtevaart in de klas duiden.
  • Opbouw en belangrijke data van het project overlopen
  • Wegwijs in het activiteitenaanbod
  • Stappenplan: inschrijven en afgewerkte activiteiten indienen

Workshop: Fysieke training:

  • Snelheid van het licht: Reflexen testen met een meetlat
  • Opleiding bemanningsleden: fijne motoriek oefenen met dubbele handschoenen
  • Missie Controle: hand-oog coördinatie: Kan je een bal vangen op één been?
  • Behendige navigatie: hand-oog coördinatie: Probeer zo snel mogelijk en zonder fouten het parcours af te leggen.

Workshop: wetenschappelijke training

  • Smaak in de ruimte

Brainstorm:

  • Hoe zou je Mission X organiseren in je klas? Wat voor uitdagingen kan je uitvoeren met je leerlingen? Welke ondersteuning bieden we best aan? Welke lesuren gebruik je? Welke eindtermen? Waarom zou je wel of niet meedoen? Welke collega’s kunnen je hierbij helpen? Enzovoort…

Leef je in: workout!

  • Juist voor de koffiepauze brengen we het plezier van fysieke training even samen in de praktijk. Wij zorgen voor enkele flinke workout activiteiten die we in parallelle sessies van elk 1 minuut uitvoeren op muziek. Deelname hieraan is optioneel zorg best voor comfortabele kledij.

Andere vormingen over Mission X:

Wie een groep van minstens 8 deelnemende leraren bij elkaar brengt kan een gratis vorming aanvragen op een locatie naar keuze. Het programma hierboven beschreven duurt 2 uren, maar het kan ook korter. We passen de inhoud van de vorming aan in overleg met de aanvrager.

Praktische info

Doelgroep: Klasleerkrachten lager onderwijs: vooral 3de, 4de, 5de, 6de leerjaar, maar klassen uit eerste graad nemen ook soms deel aan het project. Uiteraard ook voor leerkrachten lichamelijke opvoeding. Er is geen voorkennis nodig.

Partners: ESERO Belgium (lesgevers in deze sessie), ESA Education

Vorming: Vrijdag 2 februari 2024 van 13.30u tot 15.30u. Regio Gent.

Gratis vorming op aanvraag: Nascholing voor minimum 8 leraren ter plaatse of minimum 2 leraren online (geen maximum). In de online versie kan je alleen de infosessie krijgen, niet de workshop.

Hoe lang duurt de vorming op aanvraag? Minimum 1 uur, maximum 3 uur (online kan ook korter).

DEELNEMEN?

De inschrijvingen voor de vorming van 19 september 2024 kan via onderstaand formulier.

Vorming op aanvraag bestellen voor een groep? Neem contact op met de Vlaamse ESERO coördinator via de knop hieronder.

Schrijf je in!

Soms worden tijdens de ESERO vormingen foto's genomen. Mogen we foto's gebruiken voor het promoten van ESERO activiteiten waarop u in beeld bent? / Some pictures might be made during the activity. Do you allow us to use pictures whith your image for the general promotion of ESERO activities?
Mag uw email opgenomen worden in de ESERO nieuwsbrief waarmee we info over ESERO activiteiten voor secundair onderwijs aankondigen? / Do you accept to receive the ESERO newsletter that announces ESERO activities for secondary education?