Originele opleidingen voor alle leerkrachten

Originele opleidingen voor alle leerkrachten 2019-05-13T16:27:20+02:00

ESERO Belgium ondersteunt Belgische leerkrachten.

Het doel van ESERO Belgium is om leerkrachten uit het basis- en het secundair onderwijs te ondersteunen op het vlak van wetenschappen, wiskunde en technologie. ESERO organiseert regelmatig opleidingen in het Nederlands, het Frans en het Duits en dat in de drie taalgemeenschappen in België. Het globaal doel van de opleidingen is om u verder laten ontwikkelen binnen uw vakgebied en om nieuwe ideeën op te doen voor activiteiten en lesmateriaal.

Tijdens deze opleidingen komen vooral de vakken wetenschappen en technologie aan bod. U ontdekt ook hoe u de ruimte kunt inzetten als context om de vakken van uw schoolprogramma te onderwijzen. Zo leert u nieuwe manieren kennen om uw leerlingen te motiveren, hen zoveel mogelijk te betrekken in het lesprogramma en het universum rondom hen te laten verkennen.

Hieronder vindt u de kalender met de verschillende opleidingen die voorzien zijn. U vindt er ook meer inhoudelijke informatie over de opleidingen en de inschrijvingsprocedure. Tot zeer snel, op één van de ESERO opleidingen!

SMK-workshop voor hoger basis onderwijs en lager secundair onderwijs (1/2 dag): 

Aardobservatieworkshop voor secundair onderwijs (1/2 dag) – in samenwerking met VITO: 

  • 13/03 in Leuven – KU Leuven – Celestijnenlaan 200C aula C 14-17h (+Q&A)
  • 25/04 in Antwerpen – UAntwerpen – Groenenborgercampus T103 14-17h (+Q&A). Inschrijvingen hier
  • 05/06 in Brussel (iSTEM studiedag)

Astro Pi voor basis en secundair onderwijs (1 dag): 

  • 24/04, 14u -> 17u in Antwerpen –  Karel de Grote Hogeschool – Campus Zuid, Brusselstraat 45, 2018 Antwerpen. Meer info + inschrijvingen hier
  • 05/06 in Brussel (iSTEM studiedag)
  •  3 extra dagen (nader te bepalen datum – stay tuned!)

Astrobiologie workshop

  • 24/04 bij Volkssterrenwacht Mira (Grimbergen)
  • 05/06 in Brussel (iSTEM studiedag)

Info : contact@eserobelgium.be !

iSTEM-studiedag Brussel 5 juni 2019
Ruimte voor STEM / Space for STEM

iSTEM staat voor het integreren van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde bij het aanpakken van (maatschappelijke) vraagstukken. Dat is op zich een hele uitdaging, en scholen moeten de nodige “ruimte” voorzien om deze aan te gaan.

Ter inspiratie biedt deze studiedag workshops van allerlei aard voor lager en secundair onderwijs: van milieu en techniek over kunst (plastisch en muzikaal) en filosofie tot programmeren en artificiële intelligentie. Daarnaast is er ook een STEM-beurs waar verschillende initiatieven worden voorgesteld.

Het geheel wordt ingeleid met een inspirerende plenaire sessie door onze eerste Belgische astronaut, burggraaf Dirk Frimout. Bovendien worden dit jaar, naast het algemene programma, enkele projecten belicht waarbij ruimte en ruimtevaart de perfecte insteek vormen om iSTEM op school te brengen, letterlijk “ruimte voor iSTEM”! De studiedag vindt dit jaar plaats in Brussel, gehost op Odisee campus Schaarbeek.

Ontdek meer over de studiedag en schrijf je in

Algemene informatie

Wanneer
Op woensdag 5 juni van 9u30 tot 16u10
Optioneel receptie

Waar
Campus Schaarbeek Odisee
Huart Hamoirlaan 136
1030 Brussel (Schaarbeek)
Routebeschrijving

Programma
Vanaf 9u30:  Ontvangst met koffie
10u-10u50:  Plenaire sessie: spreker Dirk Frimout
11u-12u:  Parallelle workshops Sessie 1
12u-13u50:  Lunch en infobeurs
14u-15u:  Parallelle workshops Sessie 2
15u10-16u10:  Parallelle workshops Sessie 3
Vanaf ~16u10:  Receptie

iSTEM-studiedag Brussel
0
0
0
0
Days
0
0
Hrs
0
0
Min
0
0
Sec

Zoekt u een specifieke opleiding? Wilt u zelf onderwerpen voor opleidingen voorstellen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Space Teachers

In 1994 richtte de Belgische astronaut Dirk Frimout, toen net terug uit de ruimte, de vzw Euro Space Society op. Het doel van deze organisatie is om jongeren kennis te laten maken met de ruimte en alles wat daarmee te maken heeft.

Zijn ruimtevaartprijs Odissea, de opleidingen over de ruimte in het Euro Space Center in Redu en de lezingen door Dirk Frimout zelf zorgen ervoor dat het Euro Space Society jongeren steeds warmer kan maken voor de ruimtevaart.

Doorheen de ontwikkeling van de activiteiten heeft het Euro Space Society ook een netwerk van leerkrachten uitgebouwd, de Space Teachers. Deze leerkrachten hebben heel wat expertise en kennis over de ruimtevaart. Sommigen onder hen hebben ook een opleiding gevolgd aan het International Space Camp in Huntsville, Alabama!

De Space Teachers zijn opgeleid om activiteiten en conferenties te organiseren, zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair en het hoger onderwijs.

Mocht u hen willen contacteren voor specifieke activiteiten, dan kunt u terecht op hun website, of u kunt hen contacteren via info@eurospace.be

Hieronder vindt u een aantal foto’s van de Space Teacher Day die plaatsvond op 1 december 2018 in het Euro Space Center!

ESA opleidingen

De Europese ruimteorganisatie geeft ieder jaar aan leerkrachten uit het basis- en het secundair onderwijs de kans om deel te nemen aan unieke internationale opleidingen! Hier ontdekt u wat die opleidingen precies inhouden en hoe u zich kunt inschrijven voor de opleidingen e-technology lab, Galileo Teacher Training en ESA summer and autumn teacher workshops.