Met CanSat wordt u een ruimtewetenschapper of -ingenieur!

Met CanSat wordt u een ruimtewetenschapper of -ingenieur! 2018-09-18T19:02:31+00:00

Een CanSat is een simulatie van een echte satelliet maar dan in een metalen blikje. De leerlingen gaan de uitdaging aan om alle belangrijke subsystemen van een satelliet te doen passen in deze kleine ruimte. Denk maar aan de elektrische voeding, de sensoren en het communicatiesysteem. De CanSat wordt vervolgens naar een hoogte van enkele honderden meters gestuurd met een raket, vanop een platform of vanuit een vliegtuig. Daarna kan de missie beginnen: een wetenschappelijk experiment uitvoeren in de ruimte en opnieuw veilig landen.

De CanSat wedstrijd geeft de leerlingen een unieke kans om hun eerste echte ruimteproject te lanceren. De leerlingen zijn verantwoordelijk voor alle elementen van het project: de CanSat ontwerpen, de missie kiezen, de verschillende onderdelen invoeren, testen en voorbereiden op de lancering en de verzamelde gegevens analyseren.

De Belgische CanSat wedstrijd vindt ieder jaar plaats en vult een volledig schooljaar. CanSat richt zich vooral op leerlingen uit het hoger secundair onderwijs en hun leerkrachten. Er worden opleidingen voorzien voor de leerkrachten die hun leerlingen in dit project willen begeleiden.

Wilt u op de hoogte blijven over de CanSat wedstrijd in België en over het wedstrijdreglement? Afspraak op de pagina CanSat Belgium en/of op de Facebook pagina CanSat Belgium.

Zoekt u een allesomvattend schoolproject waarmee uw leerlingen hun wetenschappelijke en technologische kennis verder ontwikkelen maar ook hun transversale vaardigheden? Dan is CanSat iets voor u!

Meer info over Cansat 2018 :

Page 1

ESA CanSat Europe

Ieder jaar ontvangt de Europese ruimteorganisatie (ESA) alle winnaars van de nationale CanSat wedstrijden om samen de overwinning te vieren. Dit evenement is ook de kans voor ieder team om het experiment opnieuw te beleven dankzij een raketlancering tot een kilometer hoogte. Ook hier wordt ieder team geëvalueerd door een jury van experts die beslist wie de grote winnaar wordt van de CanSat Europe wedstrijd!