
ESERO Belgium stelt een online bibliotheek met lesmateriaal ter beschikking van de leerkrachten uit het basisonderwijs.
U vindt er verschillende kant-en-klare activiteiten die u kunt uitvoeren in uw klas. Via ESERO heeft u toegang tot inspirerend lesmateriaal waarmee u de lessen wetenschappen en technologie een extra dimensie geeft, namelijk die van de ruimte! Ontdek hieronder ook onze database met animatievideo’s!
Ruimtevaart
Rosetta ontmoet de komeet
Deze les gaat over de Rosetta-missie van de Europese ruimtevaart-organisatie (ESA). De les bevat demonstraties en proefjes voor de leerlingen om zelf te doen. Het geheel is ontwikkeld voor gebruik in science centra en wetenschapsmusea. Deze versie is aangepast voor gebruik op de basisschool. De leerkracht introduceert het onderwerp, laat de kinderen meedoen in de demonstraties en helpt ze met het zelf uitvoeren van proefjes.
De bijbehorende video kan bekeken worden via deze link: ontstaan zonnestelsel. Een alternatief staat hieronder in de beeldbank
Download het document (ESERO NL)


Introductieles Retourtje ruimte
De introductie bij de lessen van Ruimteschip Aarde PO. Leerlingen maken kennis met het Internationaal ruimtestation ISS en de Nederlandse astronaut André Kuipers. Ook leren zij de onderdelen van het ISS kennen en ontwerpen en lanceren ze een eigen gebouwde luchtraketje.
Download het document (ESERO NL)
Hoe ziet de maan eruit ?
Dat ga je in deze les eens goed bestuderen.
Download het document (ESERO NL)


Kun je leven op Mars ?
Al eeuwen dromen mensen van reizen naar onze buurplaneet Mars. Er zijn nu al grote plannen om mensen naar Mars te brengen. Maar hoe is het op Mars? Kunnen we de lucht zomaar inademen? Hoe zit het met de zwaartekracht en de luchtdruk? Is Mars een goed alternatief voor de aarde?
Download het document (ESERO NL)
In het ISS
In het ISS zijn verschillende systemen die er voor zorgen dat astronauten er goed kunnen leven voor langere tijd. Welke systemen dat zijn en hoe ze werken geeft de complexiteit aan van leven in de ruimte. Leven dat op aarde heel gewoon is met bijvoorbeeld de waterkringloop.
Download het document (ESERO NL)

Aarde

De aarde als systeem
De aarde is een gesloten systeem waarin verschillende sferen zijn te onderscheiden. Samen vormen zij het gesloten systeem aarde, perfect geschikt voor leven. Als mensen in de ruimte willen overleven in het open systeem van het ruimtestation ISS zijn er heel veel aanpassingen nodig.
Download het document (ESERO NL)
Omstandigheden op aarde
De omstandigheden op aarde zijn perfect voor leven. In de ruimte is dat heel anders. Leerlingen doen kleine experimenten over luchtdruk, luchtweerstand en zwaartekracht, waarbij zij de verschillen onderzoeken en kunnen aantonen.
Download het document (ESERO NL)


Biodiversiteit
Voor een gezond ecosysteem is biodiversiteit (het voorkomen van veel verschillende soorten dieren en planten) van groot belang. Leerlingen onderzoeken in deze les de biodiversiteit rond de school. In tegenstelling is in het ISS de biodiversiteit bijzonder klein.
De resultaten worden gezamenlijk besproken.
Download het document (ESERO NL)
Waaraan herken je leven?
Tot nu toe is er nog geen leven buiten de aarde gevonden, al is de mens daar wel naar op zoek. Maar wat is leven eigenlijk?
De leerlingen leren de kenmerken van leven kennen. Ook doen ze een experiment met gist en ontdekken zo dat het niet altijd meteen duidelijk is of iets leeft of niet.
Download het document (ESERO NL)


Leven in jouw woonplaats
Jij woont in een bijzondere wijk, in een bijzondere plaats. Heb je jouw wijk wel eens goed bekeken? Er wonen mensen en dieren en er groeien planten. Al dat leven is er alleen op de aarde. We hebben het nog niet ontdekt op andere planeten.
Maar stel dat er een alien in je buurt komt wonen. Wat moet die dan weten om in jouw buurt te kunnen leven? Welke bijzondere dingen kun je hem vertellen?
In deze les gaan de leerlingen dat grondig onderzoeken en maken ze een mooie presentatie van hun ontdekkingen.
Download het document (ESERO NL)
Technologies

Altijd al een experiment in de ruimte willen doen, of een boodschap willen sturen naar het ISS? Dat kan door een computerprogramma te schrijven voor de Astro Pi, een kleine computer in het internationale ruimtestation ISS. Leerlingen kunnen deze Astro Pi’s programmeren zodat deze een tekst of een plaatje laat zien op het scherm, of metingen verricht en data terug stuurt naar de aarde.
Astro Pi en het onderwijs
Een Astro Pi is een kleine computer met een scherm, een camera en sensoren. De Astro Pi is eenvoudig te programmeren: met een half uur oefenen schrijf je al je eerste programma. Door mee te doen met Astro Pi oefenen leerlingen flink met 21e eeuwse vaardigheden. Daarnaast is dit voor leerlingen een unieke kans om direct in contact te komen met een echt ruimtestation.
- Download het activiteitendocument (ESERO NL)
- De Astro Pi klaarmaken voor gebruik (ESERO NL)
- De Sense Hat programmeren (ESERO NL)
- De Camera programmeren (ESERO NL)
Paxi animatie
Rosetta animatie
In het Engels