Een universum aan lesmateriaal voor leerkrachten uit het basisonderwijs!

Een universum aan lesmateriaal voor leerkrachten uit het basisonderwijs! 2019-02-19T15:30:36+00:00

ESERO Belgium stelt een online bibliotheek met lesmateriaal ter beschikking van de leerkrachten uit het basisonderwijs.

U vindt er verschillende kant-en-klare activiteiten die u kunt uitvoeren in uw klas. Via ESERO heeft u toegang tot inspirerend lesmateriaal waarmee u de lessen wetenschappen en technologie een extra dimensie geeft, namelijk die van de ruimte! Ontdek hieronder ook onze database met animatievideo’s!

Wetenschappen

Hoe ziet de maan eruit ?

De maan staat aan de hemel. Soms ’s nachts, maar ook overdag. De maan ziet er steeds anders uit als je hem bekijkt. Soms heel, soms half en soms is de maan helemaal niet te zien. Dat de maan er steeds anders uitziet noemen we de fasen van de maan.

Dat ga je in deze les eens goed bestuderen.

Download het document (ESERO NL)

In het ISS

In het ISS zijn verschillende systemen die er voor zorgen dat astronauten er goed kunnen leven voor langere tijd. Welke systemen dat zijn en hoe ze werken geeft de complexiteit aan van leven in de ruimte. Leven dat op aarde heel gewoon is met bijvoorbeeld de waterkringloop.

Technologies

Astro Pi

Altijd al een experiment in de ruimte willen doen, of een boodschap willen sturen naar het ISS? Dat kan door een computerprogramma te schrijven voor de Astro Pi, een kleine computer in het internationale ruimtestation ISS. Leerlingen kunnen deze Astro Pi’s programmeren zodat deze een tekst of een plaatje laat zien op het scherm, of metingen verricht en data terug stuurt naar de aarde.

Astro Pi en het onderwijs

Een Astro Pi is een kleine computer met een scherm, een camera en sensoren. De Astro Pi is eenvoudig te programmeren: met een half uur oefenen schrijf je al je eerste programma. Door mee te doen met Astro Pi oefenen leerlingen flink met 21e eeuwse vaardigheden. Daarnaast is dit voor leerlingen een unieke kans om direct in contact te komen met een echt ruimtestation.

Paxi animatie

Rosetta animatie

In het Engels