ESERO Belgium : ruimte voor … ruimte in het onderwijs

ESERO Belgium : ruimte voor … ruimte in het onderwijs 2018-09-18T08:39:42+02:00

ESERO, de ruimte in de klas bespreken, voordeel voor iedereen!

Steeds minder jongeren kiezen voor wetenschappelijke studies, of het nu wetenschappen, wiskunde, technologie of ingenieursstudies zijn. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil deze trend omdraaien met een educatief programma dat gericht is op leerkrachten en hun leerlingen, al vanaf een zeer jonge leeftijd.

De ESA richt zich vooral tot basis- en secundaire scholen met het programma ESERO (European Space Education Resource Office). Het project ESERO is een onderwijstool waarmee de ESA de Europese scholen wil bereiken. ESERO belicht ruimtelijke thema’s en speelt in op de fascinatie die jongeren hebben voor het heelal met als doel hun wetenschappelijke en technologische kennis te verbeteren. ESERO reikt ook concrete ruimtelijke educatieve applicaties aan en voert in het algemeen promotie voor de beroepen in de ruimtevaart.

Door de ruimte als context te gebruiken waarin de leergierigheid wordt geprikkeld, helpt ESERO de leerlingen om zich comfortabeler te voelen bij wetenschappelijke, wiskundige en technologische thema’s. De ruimte wordt zo niet alleen een bron van inspiratie en van toekomstige dromen voor de leerlingen maar ook een concreet onderdeel van hun dagelijkse leven.

Doorheen het programma stelt ESERO verschillende opleidingen voor die leerkrachten kunnen volgen. Daarnaast is er een online bibliotheek met lesmateriaal en concrete schoolprojecten. In België bestaat ESERO uit een netwerk van betrokken partners die de ruimte een actieve rol willen geven in het onderwijs. Ons netwerk stelt gezamenlijk heel wat activiteiten voor aan Belgische leerkrachten en begeleidt hen in hun projecten.

ESERO Belgium bestaat uit een uitgebreid netwerk van partners in heel België. Overheidsinstellingen, verenigingen, universiteiten, hogescholen en bedrijven bundelen de krachten om de acties en de activiteiten van ESERO in België mogelijk te maken. Dankzij hen beschikken leerkrachten en leerlingen in het hele land over lesmateriaal, schoolprojecten en unieke opleidingen!

Ontdek meer over de leden van het ESERO-netwerk door op de logo’s te klikken.

logo STEM voor Leerkrachten

De samenwerking tussen de verschillende partners rond de activiteiten van ESERO en ten dienste van de Belgische leerlingen en leerkrachten wordt mogelijk gemaakt dankzij het belangrijke partnership met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid.

ESERO en het bijhorende netwerk zijn een initiatief van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA) en het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO)

ESERO

Het project ESERO is actief in verschillende landen die lid zijn van de Europese ruimtevaartorganisatie. Het algemene doel van dit Europese netwerk is om de Europese ruimtesector een plaats te geven in het onderwijs en het belang van de ruimte te benadrukken voor de moderne samenleving en voor de economie.