Astro Pi: een wetenschappelijk experiment in de ruimte

Astro Pi: een wetenschappelijk experiment in de ruimte 2019-05-16T16:04:34+02:00

Astro Pi is een innovatieve wetenschappelijke tool waarmee u in de les wetenschappelijke experimenten kunt uitvoeren.

Astro Pi is een kleine Raspberry Pi computer die ontwikkeld is door de Raspberry Pi Foundation, in samenwerking met de Engelse ruimtevaartorganisatie en de Europese ruimtevaartorganisatie. De Astro Pi computers zijn samengesteld uit verschillende sensoren die gebruikt kunnen worden om wetenschappelijke experimenten uit te voeren op basis van informatietechnologie. Het geheel van deze sensoren wordt “Sense HAT” genoemd.

Sense HAT werd speciaal ontwikkeld voor de Astro Pi wedstrijd. Met dit toestel kan de Astro Pi de omgeving “voelen” en verschillende metingen doen zoals van de temperatuur en van de bewegingen. Sense HAT toont de informatie op een speciaal scherm, een Led matrix. De Astro Pi is ook uitgerust met een joystick, zoals bij videospelletjes.

Er bestaan twee soorten Astro Pi die naar het Internationaal ruimtestation ISS worden gestuurd voor wetenschappelijke missies. Ze heten Ed en Izzy. Ed en Izzy zijn identieke tweelingen op één detail na: de Astro Pi “Ed” is uitgerust met een klassieke ‘zichtbare’ camera (gevoelig voor zichtbaar licht) terwijl de Astro Pi “Izzy” uitgerust is met een infraroodcamera.

Dankzij de online simulator, de “Sense HAT emulator” kunnen leerlingen de Sense HAT testen zonder dat het systeem noodzakelijk fysiek aanwezig moet zijn. Met dit platform kunt u de programma’s testen en de mogelijkheden van de Astro Pi ontdekken.

Ieder jaar geeft de Europese ruimtevaartorganisatie leerlingen uit het basis- en uit het secundair onderwijs de kans om deel te nemen aan de Astro Pi challenge. Deze Engelstalige competitie vindt plaats gedurende een volledig schooljaar. Door deel te nemen maakt u onder meer kans om een Astro Pi kit te winnen en ook om het gerealiseerde programma van de leerlingen zomaar even naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) te sturen!

De Astro Pi challenge bestaat uit twee missies, met twee verschillende moeilijkheidsniveaus: de missie Zero en de missie Space Lab.

Tijdens de missie Zero maken de leerlingen deel uit van de dagelijkse gang van zaken bij het Internationaal ruimtestation ISS. Ze kunnen berichten sturen naar hun teamleden en hen bijvoorbeeld op de hoogte houden over de omgevingstemperatuur via het Led matrix van de Astro Pi. Voor deze missie is er geen speciale uitrusting vereist. Het team kan gewoon de online simulator gebruiken.

Tijdens de missie Space Lab gaan de leerlingen een wetenschappelijk experiment uitvoeren in het ISS met behulp van één van de twee Astro Pi computers. De leerlingen gaan hun experiment zelf ontwikkelen en programmeren zodat ze de resultaten rechtstreeks van het ISS ontvangen.

Wilt u deelnemen aan de Astro Pi challenge maar heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

ESERO en ESA zetten heel wat leermateriaal ter beschikking van de leerlingen en hun leerkrachten. Zo loopt de ontdekking van Astro Pi nog vlotter, kunnen ze deze innovatieve tool doeltreffender inzetten en leren programmeren. De inzet? Unieke wetenschappelijke experimenten mogelijk maken!